Sunday, August 3, 2008

Misiunea Phoenix a descoperit apă pe Marte

“Obţinusem deja dovezi ale prezenţei apei în formă îngheţată (...), însă este pentru prima dată când apa marţiană a fost atinsă şi analizată” (specialist NASA).

Sonda Phoenix a descoperit apă pe Marte, au indicat joi specialiştii NASA.

"Am descoperit apă", a spus William Boynton, coordonator al operaţiunilor efectuate de unul dintre aparatele de detectare a apei de pe sonda spaţială trimisă de NASA pe Marte.

"Obţinusem deja dovezi ale prezenţei apei în formă îngheţată (...), însă este pentru prima dată când apa marţiană a fost atinsă şi analizată de Phoenix”, a adăugat Boynton, în timpul unei conferinţe de presă.

Phoenix a ajuns, pe 25 mai, în zona arctică, neexplorată până în prezent, a planetei Marte, misiunea sa fiind descoperirea apei şi a compuşilor organici.

Explorarea fără precedent poate permite descoperirea unor indicii de viaţă primitivă în trecutul planetei roşii.

Sonda este dotată cu aparate pentru prelevarea şi analizarea mostrelor de sol marţian. La sfârşitul lui iunie, cercetătorii au anunţat că au identificat prezenţa gheţii la suprafaţa zonei arctice a planetei.
Potrivit lui Peter Smith, coordonator al misiunii, două analize precedente au demonstrat prezenţa în solul marţian a unor nutrienţi, precum "sodiu, potasiu, magneziu, cloruri, toate găsindu-se şi în organismul uman şi care sunt importante pentru dezvoltarea vieţii". "Totuşi, nu avem încă dovezi ale existenţei materiilor organice, care ar stabili formal prezenţa vieţii pe Marte”, a subliniat Smith.

Cercetătorii vor să înţeleagă istoria gheţii de pe Marte, încercând să afle dacă aceasta s-a topit la un moment dat, dând naştere la un mediu lichid care a modificat solul şi schimbând compoziţia chimică a acestuia. Astfel s-ar putea afla dacă pe Marte ar fi putut exista în trecut forme de viaţă.

Smith a calificat rezultatele de până în prezent ale misiunii Phoenix drept "fructuoase" şi "interesante" şi, din acest motiv, NASA a anunţat prelungirea programului până, cel mai devreme, la finele lunii septembrie.

sursa: cotidianul

No comments: